Skip to content

Farvel Facebook

February 14, 2013

DISLIKEMens mange stadig er forblændede af Facebook og mener, at det øger deres livskvalitet gevaldigt, begynder vi at se flere og flere, som melder fra. De har fået nok af det massive sociale netværk. De lukker ned for det eller melder sig helt ud. Af en lang række forskellige årsager. De fleste gør det, fordi de føler de spilder deres tid. Andre fordi de synes, at folk udstiller sig selv for meget, glorificerer deres liv og måske endda føler stik af misundelse på de andre. Og endnu andre gør det fordi de ikke længere har tillid til, at Facebook forvalter deres personlige data forsvarligt.

To markante kvinder har for nylig ditchet Facebook og forklarer det på hver sin måde fabelagtigt.

“Jeg begyndte at føle, at alle andre var mere lykkelige end jeg. Alt er godt, skrev de hver gang, de igen glædede sig til et eller andet: en koncert, en børnefødselsdag, juleaften eller den næste ferie”, skriver forfatter og anmelder Leonora Christina Skov i Weekendavisen. Hun uddyber senere sin artikel Kvalt i varm luft med det her:

“Engang blev internettet hyldet for sin åbne og frie kommunikation og vidensdeling, men Facebook afskærer effektivt alle, der ikke har en konto, fra viden. På den måde er det sociale medie dybt asocialt.
Som resten af landet led jeg af den vildfarelse, at Facebook er en kæmpemæssig salgskanal. I mit tilfælde af bøger. Jeg skulle bare finde ud af, hvordan man solgte uden at være selvgratulerende, fortalte jeg verden. Det var faktisk helt afgørende, at jeg var der.”

Leonora Christina Skov har helt slettet sin Facebook account.

En anden kvinde, Julia Angwin, tech reporter på Wall Street Journal og kvinden bag den fremragende journalistiske serie What They Know, har slettet alle sine venner og er holdt op med at poste på Facebook. I sin blog Why I’m unfriending you on Facebook skriver hun:

“I am going to spend this week “unfriending” all of my Facebook friends because I have come to believe that Facebook cannot provide me the level of privacy that I need.” Og forklarer:

“For example: In real life, even if I am friends with someone, I don’t necessarily want to join their book group or cooking group etc. But on Facebook, my friends can join me to a group without my permission, and my membership in that group is automatically made public.

This is no small thing: this exact feature is what caused two University of Texas students to be outed to their parents, when the president of the Queer Chorus joined them to a Facebook group.”

Vi kommer til at se mange andre følge de to kvinder. Af alle mulige årsager.

Hvis du ikke vil slette dig selv men er nervøs over Facebooks (mis)brug af dine personlige data, kan jeg anbefale følgende: Brug et pseudonym på Facebook (og fortæl dine venner, at det er dig), brug disconnect.me i din browser, så Facebook ikke kan tracke dig på andre sites og endelig brug en VPN-service, fx overplay.net, så Facebook ikke kan finde dig på din IP-adresse. Det lyder kompliceret men det er ikke så galt. Du kan finde hjælp her og her.

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a comment